Koffie, vogelverschrikker of redding?


Als je een fervent liefhebber bent van de bruine drank die koffie heet, weet je misschien dat de meningen over de consumptie ervan uiteenlopen. De ene voedingsdeskundige raadt het aan, terwijl de andere het zonder scrupules verbiedt. Natuurlijk is het aan jou om te beslissen of je het wel of niet consumeert. Wat zijn de positieve en negatieve aspecten van koffie? En maak je je geen zorgen over de melk in koffie?
káva s mlékem
1. Positieve aspecten van koffieconsumptie
Er zijn verschillende positieve aspecten van koffie die door deskundigen worden gewaardeerd en waardoor koffie wordt aanbevolen. Er zijn veel positieve aspecten, maar als je twee tot drie kopjes koffie per dag drinkt, wegen zes kopjes eerder op tegen de negatieve aspecten. Het grootste voordeel voor veel consumenten is de aanwezigheid van cafeïne, dat werkt als een stimulerend middel. Cafeïne reageert met andere stoffen en circuleert in het lichaam gedurende 3-7 uur na het drinken van koffie. De cafeïne maakt van koffie een stimulerend middel, waardoor je wakker wordt en een goede buzz krijgt. Koffie helpt ook bij stress, is goed voor de lever, helpt bij gewichtsverlies, verhoogt de bloeddruk (geweldig voor mensen met een lage bloeddruk), bevordert de spijsvertering en eliminatie en volgens nieuw onderzoek kan koffie ook de incidentie van de ziekte van Alzheimer en symptomen van de ziekte van Parkinson verminderen.
šálek na knize
2. Negatieve aspecten van koffieconsumptie
Zoals alles heeft ook koffie zijn nadelen. De meest negatieve is de afhankelijkheid die het gevolg is van langdurig koffiegebruik. Hoewel fysieke en psychologische afhankelijkheid niet bewezen is, kunnen consumenten nerveus worden als ze koffie overslaan. Koffie heeft ook invloed op de bloeddruk, maar als je niet meer dan vier kopjes per dag drinkt, hoef je je daar ook geen zorgen over te maken. Koffie veroorzaakt ook calciumverlies, maar dit is verwaarloosbaar en moet regelmatig worden aangevuld met zuivelproducten, noten, vis en groenten. Koffie heeft een licht uitdrogend effect, maar experts zeggen dat het drinken van koffie geen verhoging van de vochtinname vereist.
3. Koffie in melk – kanker?
Het is bewezen dat de melk in koffie volledig onschadelijk is voor de gezondheid. De enige mensen die voorzichtig moeten zijn, zijn mensen die allergisch zijn voor melkeiwitten of lactose-intolerant.

Related Blogs