De beste film ooit gemaakt


Er zijn natuurlijk verschillende niveaus van waardering voor een film. Of het nu gaat om de mening van het publiek, critici of het Tsjechische publiek, er kan ondubbelzinnig worden gesteld dat The Shawshank Redemption duidelijk alle andere films in de geschiedenis overtreft.
zazděný tunel

Over de film

Gebaseerd op de roman van Stephen King. Het is een verhaal over vriendschap, wijsheid, hoop en vertrouwen. De karakters van elk personage zijn zeer uniek en goed uitgewerkt. De hoofdpersoon is Andy Dufresne, gespeeld door Tim Robbins. Deze Andy komt in de gevangenis als een nieuwe gevangene die verdacht wordt van moord. Terwijl hij zijn straf uitzit, raakt hij bevriend met Red, een andere gevangene die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Hij wordt briljant gespeeld door Morgan Freeman. Hun vriendschap helpt hem te overleven in de onmenselijke omgeving van de gevangenis.
Geen van beide hoofdpersonen wil opgeven, dus geven ze hoop aan elkaar en aan hun medegevangenen.
drátěný plot

De film

begint daarom in 1947, wanneer de eerder genoemde Andy terechtstaat voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij wordt veroordeeld tot twee keer levenslang, die hij uitzit in de eerder genoemde gevangenis. Daar raakt hij bevriend met Red en natuurlijk met de andere gevangenen.
Tijdens zijn eerste jaren in de gevangenis lijdt Andy onder de oneerlijke en wrede manier waarop de gevangenis de gevangenen behandelt,
maar na verloop van tijd wint hij geleidelijk het vertrouwen van de directeur, die zijn achtergrond als bankier en zijn kennis van boekhouden gebruikt om zijn aandacht te trekken. Deze gebruikt Andy om het vuile geld wit te wassen.

Wanneer een ander persoon de gevangenis binnenkomt met informatie die Andy\’s onschuld bewijst, vraagt Andy om een nieuw proces.21]
De directeur helpt Andy echter een handje omdat Andy hem moest helpen met zijn illegale spaargeld en Andy heeft nooit ingestemd met een nieuw proces.

Gedurende zijn tijd in de gevangenis plande Andy zijn ontsnapping en groef hij ontsnappingstunnels. Omdat Andy al die tijd de baas was geweest over het illegaal gestorte geld, pakte Andy het geld op en verliet de gevangenis. Hij maakte ook een verklaring over alles wat er in de gevangenis gebeurde en liet die in de krant publiceren. De directeur pleegde zelfmoord en als gevolg daarvan werd Red voorwaardelijk vrijgelaten.
De ongelukkige vrije man wilde niet alles opgeven, dus herinnerde hij zich zijn belofte aan Andy. Hij vond het geld op de beloofde plaats en ging ermee naar Andy.
soška ocenění

Awards

De film werd genomineerd voor zeven Academy Awards. Ondanks het feit dat het een van de beste films aller tijden is, heeft het destijds helaas geen Oscar gewonnen. Zijn concurrenten waren Forrest Gump en Pulp Fiction.