De servetmethode: hoe doe je dat?


Servettechniek (decoupage) is een afkorting voor het beschilderen van oppervlakken met servetten en wordt wereldwijd beoefend, voornamelijk door vrouwen. De naam komt van het Franse woord \’decouper\’ dat \’snijden\’ betekent.
De techniek werd ontdekt in de 18e eeuw en is altijd gebaseerd op een verhaal. Decoratie wordt in verschillende stappen gedaan, waarbij verschillende materialen en technieken in lagen worden gelegd en gemengd.
ubrousek rudolf.jpg

Bijna alles kan worden versierd met servetten. Het populairst zijn bijvoorbeeld houten voorwerpen, zoals sieradendoosjes en doosjes, maar ook mokken, potten, dozen, theepotten, dienbladen, meubels, glazen en borden.

Wat heb je hiervoor nodig?
– Kies waarmee je gaat decoreren (hout, metaal, glas, papier, porselein, textiel ……. Aan jou de keuze)
– Servetten (het beste als ze minstens drie lagen hebben), kranten, tijdschriften, foto\’s, behang, enz.
– lijm (geschikt voor het gekozen oppervlak)
– platte kwasten (voor het aanbrengen van lijm) en verschillende andere kwasten (voor het aanbrengen van verf)
– schaar en duct tape (om ongewenste lagen servet gemakkelijk te verwijderen)
– transparante vernis (verdund met water) Acrylverf ( hobby)
dekorační hvězda.jpg
– Acrylverf (niet nodig, knip het servet weg zodat alleen het motief overblijft. Knip de onderste laag van het servet weg (de bovenste, zeer dunne laag gekleurd materiaal blijft over). Breng lijm van het geschikte materiaal aan op het te versieren oppervlak (breng een dunne laag aan) en bevestig het motief. Strijk voorzichtig glad met je vingers (of gebruik een schone borstel of speciale spons) om luchtbellen eronder en rimpels errond te vermijden. Breng lijm aan over het motief, laat het drogen en breng ten slotte een transparante vernis aan om het een glanzende afwerking te geven en het op zijn plaats te fixeren.

Veeg het eerst af met iets dat je niet wilt breken. Het is heel goed mogelijk dat het servet na de eerste paar keer zal breken of krassen, en natuurlijk gedragen verschillende materialen zich anders, dus het is een goed idee om het op verschillende oppervlakken uit te proberen voordat je begint met schilderen.