Vergeving als weg naar vrijheid


Vergeving betekent voor jezelf zorgen, jezelf bevrijden van vergif. Het betekent tegen jezelf zeggen: ik vergeef je omdat ik vrij wil zijn.

Voor velen van ons is het gewoon onmogelijk om iemand te vergeven voor de schade die hij ons heeft aangedaan. Dit komt omdat we verkeerd begrijpen wat vergeving werkelijk is. We denken vaak dat iemand vergeven ons zwak maakt en dat we moeten doen alsof er niets gebeurd is en die persoon weer moeten vertrouwen. Maar vergeven is niet waar het om gaat.
zamyšlená žena

Negatieve emoties wervelen in ons en in ons lichaam en veroorzaken energieblokkades die zelfs ziekte en problemen kunnen veroorzaken. Hoewel het in eerste instantie misschien vreemd lijkt, realiseer je dat een gebrek aan vergeving veel gebieden van ons leven kan beïnvloeden.

Waarom vergeven?

Hoe meer je in je hart vergeeft, hoe meer je liefhebt. Wanneer je iemand echt vergeeft, zul je een ongelooflijk gevoel van opluchting voelen. Het is alsof iets dat je gekweld heeft voor een lange tijd verdwenen is. In plaats daarvan is er een vrede en een gevoel dat woorden niet kunnen beschrijven. Door deze daad ontstaat er harmonie in je leven en is er ruimte voor positiviteit. Er vinden veranderingen plaats op vele niveaus en relaties met anderen verbeteren.

Velen van ons koesteren onze jeugdwonden als onze grootste schat. Wonden zijn verhalen over mensen die ons zwaar hebben gekwetst, of dat nu in ons persoonlijke of professionele leven was. Heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als al deze wonden geheeld zouden zijn? Hoe zou je zijn als je vrij was van die wonden? Misschien is die vraag het beantwoorden waard.
kreslený nápis sorry a růže

Ik zou.

Zeg gewoon: ok, ik vergeef je. Een belangrijk onderdeel van vergeving is in contact komen met je negatieve gevoelens, ze opruimen en ze helen. Verschillende vergevingsmethoden kunnen hierbij helpen. Anderen vergeven en jezelf vergeven. Want als je jezelf niet ook vergeeft, ben je misschien niet in staat om vooruit te komen, te evolueren en anderen te vergeven.