Een legitieme drank die het leven verrijkt


De koffieboom waaruit koffie wordt gemaakt, werd waarschijnlijk voor het eerst ontdekt in Ethiopië, vanwaar het zich in de 13e en 14e eeuw naar Jemen verspreidde. In Jemen verspreidde de koffie zich over de velden. De belangrijkste reden hiervoor was dat de export van koffiebonen uit Arabië zwaar werd bestraft. Het waren de Nederlanders die koffie naar andere delen van de wereld verspreidden. Ze begonnen koffie te verbouwen in de overzeese gebieden Ceylon en India. Verdere uitbreiding kwam vanuit Nederland via een Fransman genaamd Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu. Hij leverde koffiebonen tot in Brazilië. In andere delen van de wereld begonnen de Britten en Spanjaarden koffiebonen te verbouwen in hun koloniën.

pražená kávová zrna
Soorten koffie
.
Koffie wordt gemaakt van een combinatie van verschillende soorten koffiebonen. De bekendste zijn Coffea robusta en Coffea arabica. Vooral arabica koffie maakt het grootste deel uit van de wereldwijde koffieproductie, ongeveer 70%. Arabica koffie heeft een laag cafeïnegehalte. Arabica wordt geteeld op grote hoogten, meestal op vulkanische bodems. Robusta-variëteiten zijn goed voor ongeveer 25% van de wereldwijde koffieproductie. Robusta-variëteiten zijn goed voor ongeveer 25% van de wereldproductie en zijn minder arbeidsintensief om te verbouwen. Het cafeïnegehalte is verschillende keren hoger dan dat van Arabica.


Regio\’s waar koffie wordt verbouwd

.
Het is geen verrassing dat Brazilië de grootste koffieproducent is. Arabica en Robusta zijn de belangrijkste koffievariëteiten die worden geteeld. Andere koffieproducerende landen zijn Vietnam, Colombia en Indonesië. Colombiaanse koffie staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Andere koffieproducerende landen verdienen ook aandacht. Ethiopië, India en Mexico produceren bijvoorbeeld grote hoeveelheden van verschillende soorten koffie per jaar.

káva v šálku
Koffie en menselijke gezondheid.
Zoals alles heeft ook koffie zijn voor- en tegenstanders. Koffie is vooral controversieel omdat het een stof bevat die cafeïne heet. Ook om deze reden zijn er talloze onderzoeken gedaan naar dit onderwerp. En er zijn veel redenen om deze aromatische vloeistof te drinken (binnen redelijke grenzen, natuurlijk).

  • Het bevat voedingsstoffen en antioxidanten
  • .

  • Vermindert het risico op de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en diabetes 2. Type [27]
  • Vermindert het risico op depressie
  • .

  • Verlengt de levensverwachting [31].

Related Blogs