Financiële geletterdheid


Helaas zou dit bij sommige mensen volledig ontbreken. Tenminste, dit is het geval volgens de laatste metingen van de Tsjechische Vereniging van Banken. De Tsjechische Vereniging van Banken heeft een index voor financiële geletterdheid gemaakt, waarin alle informatie is opgeslagen. En daar wordt informatie uitgehaald.
Het basiscriterium is waarschijnlijk de hoeveelheid spaargeld, d.w.z. uitgaven en inkomsten. Dit is waarschijnlijk de reden waarom alle transacties worden gecontroleerd door de banken en de staat. Als dit niet het geval zou zijn, zouden hele bekende bankassociaties geen manier hebben om die \’berekening\’ te maken.
peníze do pokladničky
Laten we nu eens kijken naar de cijfers die ik zo vrij ben geweest te lenen.
De meeste mensen sparen tussen de 500 en 2,5 duizend kronenper maand. Met andere woorden, ze kunnen het zich veroorloven. Volgens bankiers hebben degenen die het zich niet kunnen veroorloven een gebrek aan financiële kennis.
Tsjechen zijn nog uitstellender, aangezien ze sinds vorig jaar één procentpunt beter zijn geworden in deze \’discipline\’.
Of niet? Nee, niet precies, denk ik. In elk geval gaat geletterdheid over niet meer uitgeven dan je inkomen ,en hetzelfde geldt voor de \’alfabetiseringsgraad\’. Want er zijn problemen, leningen, beloften en verplichtingen.
Een ander feit is dat mensen liever lenen dan het comfort toe te laten dat in hen is ingebakken. Maar het is maar tijdelijk. De tijd blijkt een vergissing en er volgen problemen.
Spoření peněz
Een groot deel van het analfabetisme is ook het onvermogen van burgers om hun zogenaamde behoeften te bepalen. Het is goed om een nieuwe mobiele telefoon te hebben die $20.000 kost, zolang je maar geen lening afsluit. Dat geldt ook voor een vakantie, of gewoonalles wat niet per se nodig is.

Wat je nodig hebt is voornamelijk huur, eten en verwarming. Je hoeft niet meteen in een grot te gaan wonen, zoals prehistorische jagers. We kunnen niets doen aan de stijgende rekeningen voor verwarming, huur en elektriciteit, dus [26] tenzij ons inkomen [27] stijgt, moeten we elders de broekriem aanhalen. Toen deze stand van zaken begon, zei een bekende expert dat dit nog maar het begin was. Voor een bepaalde klasse mensen die hij liever niet noemt, zal het tientallen jaren duren. Welnu, let op je uitgaven en door dat te doen kun je financieel onderlegd worden. Als je je huis verliest, is het te laat om te weten waar je in de fout bent gegaan.