Hoe dieren tijd voelen


Tijd is niet iets wat we echt voelen. Soms lijkt het gehaast, soms lijkt het bijna stil te staan. Natuurlijk is dit allemaal slechts ons subjectieve gevoel, maar heb je je ooit afgevraagd of bijvoorbeeld dieren tijd op dezelfde manier voelen als wij?

Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat honden vaak opgewonden reageren als we met een snelle, hoge stem tegen ze praten? Of misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom bijvoorbeeld een windhond op volle snelheid kan rennen zonder iets te raken. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

psí štěně

Dat komt omdat de tijd voor honden en katten iets trager gaat dan voor ons. Simpel gezegd zien ze de wereld als een slowmotion film. Hierdoor hebben ze meer tijd om te reageren als dat nodig is, en meer tijd om de situatie in te schatten en een gepaste reactie te kiezen, waardoor ze betere manoeuvreervaardigheden kunnen ontwikkelen.

Onze huisdieren (en hun wilde verwanten) lopen in dit opzicht echter achter op veel andere dieren. Je hebt bijvoorbeeld waarschijnlijk wel eens eekhoorns snel heen en weer zien lopen. Hun gedrag is echter niet zo chaotisch als het lijkt. Ze nemen de wereld langzamer waar dan honden en katten. Daarom is wat op ons overkomt als een dolle spurt, in feite een volkomen nonchalante wandeling.

spící kočka

De koning in dit opzicht is echter het insect. De vlieg is hier een voorbeeld van. Je hebt waarschijnlijk gemerkt hoe moeilijk het is om een vlieg te vangen. Dat komt omdat een vlieg in principe heel langzaam beweegt en meer dan genoeg tijd heeft om een ontsnappingsroute te bedenken en weg te vliegen.

Olifanten zijn echter niet de enige dieren die tijd in slow motion waarnemen in vergelijking met ons. Olifanten nemen tijd bijvoorbeeld veel sneller waar dan wij. Voor hen is dit omdat het snel genoeg is om het proces van grasgroei waar te nemen.

Dit zijn dingen die je moet onthouden als je met een dier omgaat, of het nu een huisdier is of een wild dier. Dit zal je helpen om de reacties van het dier beter te begrijpen en erop te anticiperen.

Related Blogs