Waarom is assertiviteit goed in relaties?


Bijvoorbeeld assertief zijn tegenover collega\’s, bazen, vrienden… Je hebt waarschijnlijk wel eens het advies gehoord dat het gepast is om assertief te zijn tegen je collega\’s. Hoewel assertiviteit ongetwijfeld belangrijk is in dergelijke relaties, is het nog belangrijker in de meest intieme relaties, dat wil zeggen met partners. Je partner is de persoon die het dichtst bij je staat, dus is het belangrijk om zo open mogelijk te communiceren. Anders kan niet alleen jij, maar ook je partner ontevreden worden.
partnerská komunikace
Liefde is, tenminste vandaag de dag, iets wat we volledig vrijwillig doen. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over liefde en het is onwaarschijnlijk dat je iemand zult ontmoeten die 100% aan jouw idealen voldoet. Aan de andere kant is de kans groot dat je iemand ontmoet die op zijn minst een beetje dichter bij je idealen komt. Maar daar is wel een voorwaarde voor – open communicatie met de ander!

Het is belangrijk om niet alleen te communiceren wat we leuk vinden aan het gedrag van onze partner, maar ook wat we niet leuk vinden. Dit is ook zodat we een respectvolle positie in de relatie behouden en geen zeurende pestkop worden. Assertiviteit is vooral belangrijk om onze stress en frustratie te minimaliseren en onze tevredenheid en plezier te maximaliseren. Met andere woorden, althans misschien – als je partner positief is over alles, zal hij/zij openstaan voor jouw opmerkingen/redelijke meningen/ over de situatie, maar als hij/zij alleen geïnteresseerd is in zichzelf, niet geïnteresseerd is in het welzijn van anderen en niet bereid is om zich aan te passen, is het beter om assertief te zijn dan om snel assertief te worden Het kan beter zijn om het uit te maken.

Dus hoe kunnen we assertief communiceren? Assertief communiceren is niet zo moeilijk als je het eenmaal leert en eraan gewend raakt. Het basisidee is om over je gevoelens te praten. Met andere woorden, je vertelt de ander bijvoorbeeld, wanneer hij iets doet, dat je dit of dat denkt. Je kunt niet evalueren hoe hij is, je kunt alleen je eigen gevoelens en ervaringen evalueren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een zin beginnen met het voornaamwoord \’jij\’ uit het niets een beetje agressief en beledigend kan overkomen. Het is dus belangrijk om over je gevoelens te praten.
mladý pár

Als je meer wilt weten over assertieve communicatie, raden we je aan verschillende gedetailleerde artikelen op internet te lezen of, nog beter, boeken over dit onderwerp.

Related Blogs