Wanneer ben je vals en wanneer ben je eerlijk in relaties?


Vind je het belangrijk om altijd eerlijk te zijn, of zijn er situaties waarin een paar leugens legitiem zijn? Het hangt altijd af van je relatie met de ander.

In een baas-ondergeschikte relatie wordt er aan beide kanten veel gelogen. Werkgevers zouden eerlijk moeten zijn over geld, maar vertellen hun ondergeschikten vaak dat ze hen geen loonsverhoging kunnen geven, gewoon omdat ze geen extra geld hebben. Dit is natuurlijk oneerlijk, maar het is nog altijd beter dan ronduit zeggen dat ze het geld voor zichzelf willen houden en zich niets aantrekken van het salaris van de werknemer. Aan de andere kant zijn er werknemers die geen zin hebben om naar hun werk te gaan en een slechte gezondheid veinzen, zeggen dat ze zich verslapen hebben en vastzitten in het verkeer, of glimlachen en zeggen dat hun baan interessant is, ook al zijn ze onvoorstelbaar saai en vervelend voor hun collega\’s en kunnen ze de naam van hun werkgever niet eens vinden. Als beide partijen niet zouden liegen, zou er een werkgever zonder werknemer zijn, omdat de werknemer zonder werk zou zitten.

šéf v obleku

Ouders en kinderen

Deze relatie is ook eerlijker, maar ze liegen. Belangrijke leugens van ouders zijn de kerstman, Sinterklaas en de tandenfee. Dit zijn goede leugens omdat de kindertijd mooier is als je in magie gelooft. Later beginnen kinderen leugens te vertellen. Meestal rond de puberteit zeggen ze dat ze bij een vriendje gaan slapen en in plaats daarvan gaan ze naar een feestje. Dit is geen gepaste leugen, want het is de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kinderen veilig te houden, maar het is een veel voorkomende leugen bij het begin van de puberteit. Er zijn echter ook leugens die absoluut verkeerd zijn en veroorzaakt worden door wangedrag in relaties. Bijvoorbeeld wanneer een kind een slecht cijfer probeert te verdoezelen, terwijl er genoeg vertrouwen zou moeten zijn om hun ouders in vertrouwen te nemen om hen hiermee te helpen.

rodič a dítě

Partner-partner

Ja, ook in deze relatie kan er gelogen worden. Medelevende leugens zijn toegestaan en partners geven niet toe aan hun partner dat ze dik zijn of dat ze er niet bij horen. Het is echter geen goed idee om geheimen te bewaren over belangrijke zaken.

Related Blogs