De eerste Rubik’s Kubus in 46 jaar


onder de naam \’Magic Cube\’ gepatenteerd op 16 januari 1974 door de Hongaarse architect Ernou Rubik. Vandaag de dag noemt niemand deze puzzel meer anders dan de Rubik\’s Kubus. Hoewel de puzzel zich bijna wereldwijd heeft verspreid, heeft de moeilijkheidsgraad ervan veel knappe koppen verbaasd.

Rubikova kostka

Eenvoudig en toch complex

Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige kubuspuzzel met negen kleine kubussen aan één kant. Maar het is echt alleen op het eerste gezicht dat het eenvoudig lijkt. Het aantal combinaties van de kubussen zal je waarschijnlijk de adem benemen. Er zijn 43 biljoen mogelijke combinaties van de Rubiks Kubus, met 18 nullen. Om een beter idee te krijgen, stel je voor dat je elke combinatie op een stuk papier schrijft. Het stapelen van deze stukjes papier zou de ruimte tussen de aarde en Pluto vullen.

Wiskundig kan het aantal van alle mogelijke oplossingen worden uitgedrukt als 8! x 40.320 mogelijkheden. Deze bepalen hoe de hoeken van de kubus gerangschikt kunnen worden. Elke hoek kan nog steeds drie oriëntaties hebben. Verder zijn er 12!/2 x 239.500.800 mogelijke opstellingen van de zijden. Het aantal oplossingen wordt beperkt door het ontwerp. Als de kubus wordt ontleed en de beperkingen van de gewrichten worden verwijderd, is het aantal mogelijke combinaties een astronomische 519 biljoen.
Otazníky na ploše

Gezien deze feiten lijkt het bijna ongelooflijk dat er mensen onder ons zijn die een Rubik\’s Kubus in 10 seconden in elkaar kunnen zetten. Zij staan bekend als \’speed cubers\’, waarvan de besten de puzzel in minder dan 3,5 seconden hebben voltooid. De snelste Rubik\’s Cube oplosser ter wereld is echter geen partij voor een machine. Hij legt de puzzel in 0,38 seconden. Een gewoon persoon zou binnen een paar weken een Rubik\’s Kubus in een redelijke tijd kunnen oplossen.

Hoeveel stappen zijn er nodig om de kubus op de juiste manier in elkaar te zetten? Deze vraag klinkt misschien eenvoudig, maar ook in dit geval bedriegt de schijn: in 2010 stelde een team van onderzoekers deze vraag aan een supercomputer van Google. Uit de resultaten bleek dat de computer er 35 jaar over zou doen om het juiste antwoord te geven. Er was dus een benadering nodig en het minimum aantal zetten werd vastgesteld op 18 tot 20

.

Related Blogs