Veganisme brengt gezondheidsrisico’s met zich mee


Veganisme is een levensstijl die nauw verbonden is met bepaalde overtuigingen en morele waarden. Voor velen is het echter ook een insta-fashion trend. Zoals veel mensen verkeerd begrijpen, is stoppen met dierlijke producten zoals vlees, eieren en melk niet per se gunstig. Er zijn immers maar weinig mensen die hun voedingspatroon goed genoeg begrijpen om de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in dierlijke producten te vervangen door groenten. Op sociale media kun je elke dag veel onwaarheden lezen. Een van de populairste onderwerpen is vitamine B12-tekort bij vegetariërs. Uit het laatste onderzoek blijkt zelfs dat één op de vijf mensen die een plantaardig dieet volgen een tekort in hun lichaam hebben. Maar niet alleen een tekort aan deze vitamine vormt een risico.

Veganská strava

Vitamine B12-tekort bij mensen die een puur plantaardig dieet volgen

Een gevarieerd dieet met een combinatie van dierlijke producten en vlees is meestal voldoende om in vitamine B12 te voorzien. Voordat je dit doet, moet je de valkuilen van een puur plantaardig dieet overwegen. Vitamine B12 zit bijvoorbeeld in melk, rood vlees, eieren en lever. Vegetariërs consumeren deze voedingsmiddelen echter niet vanwege verschillende overtuigingen en vertrouwen op allerlei vervangers. Een tekort aan deze vitamine in het lichaam kan leiden tot een aantal ernstige ziekten, waaronder gevoelloosheid en neuropathie in de zenuwen van handen en voeten. Vitamine B12-tekort bij kinderen leidt tot een slechte botontwikkeling.

Vyvážená strava

Het voorkomen van een tekort aan deze vitamine is heel eenvoudig: neem gewoon de beste supplementen en zorg voor voldoende hoeveelheden in het lichaam.

Related Blogs