Waarom astrologie onzin is


Zelfs onze voorouders keken met belangstelling naar de sterren. Ze gaven namen aan bepaalde groepen sterren om ze gemakkelijker te kunnen identificeren. Ze bedachten ook de theorie dat bepaalde sterrenbeelden ons lot beïnvloeden en legden daarmee de basis voor de moderne astrologie.

Na verloop van tijd ontwikkelde de astrologie zich tot een heel specifiek vakgebied. Tegenwoordig heeft bijna elk tijdschrift een horoscooprubriek die toekomstige gebeurtenissen aan de hand van de sterren probeert te voorspellen. Sceptici begrijpen dit echter niet.

astrologický graf

In feite hadden we, toen astrologie begon, geen idee wat de lichtpuntjes aan de hemel waren, laat staan hoe ver ze van ons af stonden. Dat veranderde met de komst van de moderne wetenschap, en tegenwoordig zijn er veel meer sterren in kaart gebracht dan met het blote oog te zien zijn.

We weten ook hoe ver weg elke ster staat, in welke fase van zijn \’leven\’ hij zich bevindt en hoe warm hij is. Het is dus duidelijk dat dit geen mysterieuze, magische lichtjes zijn, maar gigantische reactoren, soms vele lichtjaren ver weg.

Dit is natuurlijk de ineenstorting van alle mystiek die met sterren wordt geassocieerd. En het betekende ook de genadeslag voor de astrologie in de ogen van velen. Je kunt de toekomst immers niet voorspellen aan de hand van de bouw van verschillende kernreactoren. Waarom is astrologie dan nog steeds zo populair?

hvězdy na noční obloze

De reden is dat mensen gewoon niet van onzekerheid houden. Er is ook het feit dat ze orde proberen te vinden in willekeurige gebeurtenissen. Natuurlijk was dit gerechtvaardigd in de tijd dat we nog jager-verzamelaars waren. Het was zeker nuttig om te weten dat als er steeds meer cumulonimbuswolken aan de hemel verschenen, er snel stormen zouden volgen. Zo konden we ons voorbereiden op de storm.

Helaas wordt het leven tegenwoordig bijna volledig beheerst door toeval en onze hersenen zijn onbewust niet bereid om dat te accepteren. Daarom wenden we ons tot verschillende astrologen en waarzeggers om tenminste orde in de chaos te scheppen. Helaas doen ze niets anders dan onze portemonnee verlichten en ons een vals gevoel van veiligheid geven. En geen van beide is goed.